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Ms. Kimberly Stille 

Director of Enforcement 

U.S. Occupational Safety and Health Administration, OSHA 

200 Constitution Ave NW 

Washington, DC 20210 

 

RE: Letter of Interpretation 29 CFR 1910.147 - Types of Energy 

 

Dear Ms. Stille: 

 

The Committee for Z244 Control of Hazardous Energy – Lockout/Tagout and Alternative 

Methods requests that OSHA change the wording in its 1995 interpretation of 29 CFR 

1910.147. 

 

During a recent meeting of the committee revising ANSI/ASSP Z244.1 The Control of 

Hazardous Energy-Lockout, Tagout and Alternative Methods, an issue was brought before 

the committee with significant regulatory compliance implications for employers and their 

employees. We wish to bring the situation to OSHA’s attention and request assistance in 

addressing the issue. 

 

In 1989, OSHA promulgated 29 CFR Part 1910.147 the Control of Hazardous Energy 

(Lockout/Tagout) standard, and shortly thereafter in 1993 produced 29 CFR Part 1910.146 

Permit Required Confined Spaces standard. In 1995, OSHA received a routine confined 

space interpretation request. The partial response by the Director of Compliance Programs 

(John B. Miles, Jr.) to the inquiring law firm is excerpted as follows (the full letter is 

attached): 

 

Q 1. Is compliance with the Lockout/Tagout Standard 29 CFR 1910.147, sufficient 

to demonstrate that possible energization is no longer a hazard and that, as a 

consequence, a permit-required confined space can be classified as a non-permit 

required confined space? 

R. A permit-required confined space can be reclassified as a non-permit required 

confined space if it does not contain any actual or potential hazardous atmosphere 

and all hazards within the space are eliminated. For the purpose of reclassifying a 

permit-required confined space, which has potential energy sources in it, the 
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methods which must be utilized are dependent upon what types of energies must be 

eliminated. 

Compliance with OSHA’s Lockout Tagout Standard is considered to eliminate 

electro-mechanical hazards. However, compliance with the requirements of the 

Lockout/Tagout Standard is not considered to eliminate hazards created by 

flowable materials such as steam, natural gas, and other substances that can 

cause hazardous atmospheres or engulfment hazards in a confined space 

[emphasis added]. 

In a permit-required confined space these types of hazards will be considered 

eliminated only by the use of the techniques described in the definition of the term 

"isolation". The definition of the term "isolation" is in paragraph (b) of 29 CFR 

1910.146. The techniques listed in the definition are blanking, blinding, 

misaligning or removing sections of lines or pipes and a double block and bleed 

system. 

This interpretation appears to have remained relatively obscure due to its source and 

apparent limited compliance application. However, in the promulgation of 29 CFR 

1926.1201(2015), Confined Spaces in Construction (Final Rule), it has appeared once 

again in the Preamble Summary and Explanation section of the Final Standard on Page 

25406, second paragraph as follows: 

 

“For the purpose of reclassifying a permit-required confined space that has 

potential energy sources in it, the methods the employer must use depend on the 

types of energies requiring elimination or isolation. OSHA’s lockout/tagout 

requirements address electro-mechanical hazards, but lockout/tagout will not 

eliminate hazards associated with flowable materials such as steam, natural gas, 

and other substances that can cause hazardous atmospheres or engulfment 

hazards in a confined space. See OSHA Directive CPL 02-00-147: The Control of 

Hazardous Energy-Enforcement Policy and Inspection Procedures, at pp 3-10 

(Feb. 11, 2008). Employers can isolate these hazards by using techniques described 

in the definition of the terms “isolate” or “isolation”: blanking, blinding, 

misaligning or removing sections of lines or pipes, and a double-block and bleed 

system. See also August 25, 1995 letter to William K. Principe.” [emphasis added] 

 

“Electro-mechanical hazards” are not defined in 29 CFR 1926.1200, OSHA’s 29 

CFR1910.147, or in any revision of the ANSI/ASSP Z244.1 standards. By definition, the 

term “energy isolating devices” have always included valves, blanks, blinds, plugs, 

bladders, gates, etc., and have been used historically to isolate flowable materials. The very 

definition of energy isolating device implies the effect of preventing the transmission of 

energy beyond the device’s function regardless of the energy state or type. 

 

Flowable materials such as sand, water, grain, aggregate, oil, concrete, steam, gases, etc. 

are commonly moved by vacuum or pressure. Pumps typically supply the driving force for 

movement and are isolated by routine lockout means. The “state” of energy (solid, liquid, 

gas) or its “type” are not relevant as to application in the standards or to confined spaces. 
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For example, in the recently published ANSI/ASSP Z117.1-2022 Safety Requirements for 

Entering Confined Spaces, the following language exists in clause 8.0 Hazardous Energy 

Isolation and Lockout/Tagout: 

Lockout, tagout or alternative methods shall be used to control all hazardous 
energy sources by using and securing all appropriate energy isolating devices or 
by other means specified in the employer’s energy control procedures. 

Note 1: Energy-isolating devices prevent the transmission or release of energy and include 
pieces of equipment such as a valve, slip blind, slide gate, disconnect, circuit breaker, 
switch, block, restraint, pin, prop, chain, inflatable bladder, pipe plug, freeze plug, etc. 

Note 2: Machines, equipment or processes shall be locked, tagged or alternative methods 
applied per the employer’s energy control program and procedures. For more complete 
information on hazardous energy control, see ANSI/ASSP Z244.1, Control of Hazardous 
Energy - Lockout/Tagout and Alternative Methods and 29 CFR 1910.147, Control of 
Hazardous Energy-Lockout/Tagout. 

There is no distinction made as to the state or type of energy to be controlled. 

 

During the recent Z244.1 committee meeting, the more than 30 members in attendance 

were informally polled as to their view of the aforementioned OSHA position that 29 CFR 

1910.147 only applies to electro-mechanical hazards. The committee members 

unanimously did not support the idea that OSHA’s Lockout/Tagout standard applied only 

to electro-mechanical energy. 

 

The 1995 OSHA interpretation regarding the limitation of 29 CFR 1910.147 to electro-

mechanical hazards/energy can create compliance confusion for employers, particularly 

with regard to training. After 30+ years of lockout/tagout employee training, this conflicted 

interpretation is contradictory and counterproductive because it now creates two classes of 

hazardous energy control (isolation) based on the state or type of energy, which is a foreign 

concept to those conditioned to understand otherwise. 

 

On behalf of the Z244 Committee, we respectfully request that OSHA take our concerns 

under advisement and administratively change this interpretation of 29 CFR 1910.147 or 

take any other appropriate regulatory action to address this situation. 

 

We are available to discuss this matter further, if needed, to develop a solution. 

 

Sincerely, 

 

Bruce Main, PE CSP 

Chair, Z244 Committee 

 

Ted Sberna 

Vice-Chair, Z244 Committee 
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Edward V. Grund, PE CSP 

Past Chair, Z244 Committee 

 

Attachment: Letter of Interpretation 

 

Copy To: Prentice Cline, Cline.Prentice@dol.gov 
Sanji Kanth, Kanth.Sanji@dol.gov 

Alex Kaminsky, Kaminsky.Alexander@dol.gov 

Members, ASSP Board of Directors 

Members, Z244 Committee 

Members, ASSP Governmental Affairs Committee 

Members, ASSP Standards Development Committee 

Team Members, Standards and Technical Services 

 

 

ASSP Headquarters Contact Information for Z244 

 

Rick Blanchette 

Manager, Standards and Technical Publications 

American Society of Safety Professionals 

520 N. Northwest Highway 

Park Ridge, IL 60068 

RBlanchette@assp.org 

847-768-3408 

 

mailto:Cline.Prentice@dol.gov
mailto:Kanth.Sanji@dol.gov
mailto:Kaminsky.Alexander@dol.gov
mailto:RBlanchette@assp.org
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August 28, 1995 

William K. Principe 

Constangy, Brooks & Smith 

Suite 2400 

230 Peachtree Street, N.W. 

Atlanta, Georgia 30303-1557 

Dear Mr. Principe: 

This letter is in response to the questions in your letter of January 3, 1995. The questions and 

responses are as follows: 

Q 1. Is compliance with the Lockout/Tagout Standard 29 CFR 1910.147, sufficient to demonstrate 

that possible energization is no longer a hazard and that, as a consequence, a permit-required 

confined space can be classified as a non-permit required confined space? 

R. A permit-required confined space can be reclassified as a non-permit required confined space if 

it does not contain any actual or potential hazardous atmosphere and all hazards within the space 

are eliminated. For the purpose of reclassifying a permit-required confined space, which has 

potential energy sources in it, the methods which must be utilized are dependent upon what types 

of energies must be eliminated. 

Compliance with OSHA's Lockout Tagout Standard is considered to eliminate electro-mechanical 

hazards. However compliance with the requirements of the Lockout/Tagout Standard is not 

considered to eliminate hazards created by flowable materials such as steam, natural gas, and 

other substances that can cause hazardous atmospheres or engulfment hazards in a confined space. 

In a permit-required confined space these types of hazards will be considered eliminated only by 

the use of the techniques described in the definition of the term "isolation". The definition of the 

term "isolation" is in paragraph (b) of 29 CFR 1910.146. The techniques listed in the definition are 

blanking, blinding, misaligning or removing sections of lines or pipes and a double block and 

bleed system. 

Q 2. Does the implementation of an appropriate lockout procedure which blocks out a potentially 

hazardous atmosphere, allow an employer to treat a confined space as not having a potential for 

an atmospheric hazard? 

R. No. As indicated in the response to the first question flowable materials, which can cause either 

a hazardous atmosphere or an engulfment hazard, can only be eliminated by the use of the 

techniques described in the definition of the term "isolation". Continuous ventilation used to 

insure that a hazardous atmosphere is not created is considered to be a control method rather than 

elimination of the atmospheric hazard. It is important that the distinction between elimination 

and control be understood. 

Q 3. For permit-required confined spaces that have been reclassified as non-permit required 

confined spaces, can continuous monitoring be used to ensure that atmospheric hazards remain 

eliminated? 

R. Such a procedure should not be necessary if the atmospheric hazard is eliminated. In order for a 

permit-required confined space, with an actual or potential atmospheric hazard, to be reclassified 

as a non-permit required confined space the atmospheric hazard must be eliminated. 
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Q 4. Under paragraphs (c)(5)(i) and (c)(5)(ii) of 29 CFR 1910.146 can continuous monitoring be 

used in lieu of continuous forced air ventilation if no hazardous atmospheric is detected? 

R. No. The entire basis for the permitting the alternate entry procedures, described in paragraph 

(c)(5) of 29 CFR 1910.146, is that any actual or potential hazardous atmosphere will be controlled 

by continuous ventilation. This is of particular significance since among other things the 

alternative procedures do not require the presence of an attendant during entry operations. 

Entrants could be severely injured or killed if a hazardous atmosphere does develop and there will 

be no one available to aid them in getting out of the space. 

In addition to the preceding questions there were several issues raised in the examples in your 

letter relative to three different permit-required confined spaces. Those issues are addressed in the 

following paragraphs. 

Two different procedures must be implemented in order to reclassify the tank, described in 

example "a" of your question 4, as a non-permit required confined space. The hazard associated 

with the agitator will be considered to be eliminated if the requirements of the Lockout/Tagout 

Standard are followed. The hazard associated with the dump valve, if the result of a release from 

the dump valve will be a hazardous atmosphere or engulfment hazard, must be eliminated by 

utilizing the techniques described in the definition of the term "isolation". See the response to 

questions number one and two for further clarification of requirements related to elimination of 

hazards. 

The tank described in your example "b" cannot be entered under the alternative procedures 

permitted by paragraph (c)(5) unless continuous ventilation is provided. Additionally, the 

alternative procedures described in paragraph (c)(5) can be implemented in permit-required 

confined spaces in which the only hazard is an actual or potentially hazardous atmosphere. If the 

input or output for the dry material can cause or permit material to enter the tank and create an 

engulfment hazard the techniques described in the definition of the term "isolation" must be used 

in order for the hazard to be considered eliminated. See the response to question number three for 

further information relative to use of the alternative procedures. 

The underground vault/pit described in your example "c" cannot be reclassified as a non-permit 

required confined space unless all the hazards associated with the space are eliminated. Since the 

only hazards in that space seem to be either atmospheric hazards or engulfment hazards the 

procedures described in the definition of the term "isolation" must be used to eliminate the 

hazards. Underground vaults/pits have the potential for actual or potential hazardous 

atmospheres. Contaminants can enter such spaces and certain chemical reactions, such as 

oxidation, which can deplete the oxygen in such spaces. If atmospheric hazards cannot be 

eliminated and continuous ventilation is used to control them the procedures set forth in 

paragraph (c)(5) must be followed. 

As indicated in the response to question number two water is not considered to be an atmospheric 

hazard. Water in a permit-required confined space such as a pit can be an engulfment hazard or a 

hazard because it creates or conceals other unsafe conditions. If water in a permit-required 

confined space presents an engulfment hazard then the procedures described in the definition of 

the term "isolation" must be utilized. 

If you require any additional information regarding the preceding, please contact Don Kallstrom 

by telephone at (202) 219-8031. 
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Sincerely, 

 

 

 

John B. Miles, Jr., Director 

Directorate of Compliance Programs 

 

 
 


